University of Melbourne, Adaptive Re-use Office fit-out
1 Barry Street (formerly 285 Queensberry Street) Carlton, Victoria

This four-level heritage building has been reinvented rather than refurbished, with open plan offices across all levels, bringing management staff closer to support staff, and changing the existing perception of hierarchy amongst staff groups.

Openings were cut into the existing structure to create four large atria between levels one to three, providing natural light throughout all three floors. A new central stair connects the three levels, allowing greater circulation and improved efficiency within the workplace with increased staff interaction. Careful internal planning has resulted in 90% of the floor area being within eight metres of an external window or an atrium. Exposing the concrete structure throughout has created higher ceilings, suited to the introduction of an Active Beam system to provide staff with uniformly distributed fresh air that has been filtered and conditioned. The fit-out has a certified 4 Star GBCA Greenstar rating.

The University of Melbourne and FPPV Architecture created a reality which, according to Jane Prior of the Executive Group, is: “just as FPPV promised – light, contemporary and fit for purpose”.